Lego Blocks

Hummani hei

Arto Virtanen, erityisasiantuntija UNA Oy

Vieläkö muistatte Tapio Rautavaaran legendaarisen Hummani hei -laulun? ”Juokse sinä humma, kun tuo taivas on niin tumma ja taival on pitkänlainen”, jatkuen sitten toisessa säkeistössä; ”Voi kuinka pieninä palasina onkaan mun leipäni maailmalla, hummani hei, hummani hei, huputiti hummani hei”. Vaihdetaan leipä tietoon ja olemmekin Suomen terveydenhuollon tietologistiikan nykytilan kuvauksen ytimessä.

Pieninä palasina terveydenhuollon hoitotiedot syntyvät. Mitä digitaalisempia ne ovat, sitä pienempiä muruja syntyy. Pienimmät palat ovat yksiselitteistä dataa; Snomed CT-termit ovat lääketieteellistä sanastoa, open EHR puolestaan terveydenhuollon tietomallinnuksen käsitemaailman elementtejä. Suuremmat tietopalat ovat usein helpommin ja nopeammin tuotettavia sekä käsiteltäviä. Näiden suurempien palasten sisällöt kuitenkin vaihtelevat organisaatioiden kesken ja usein myös organisaatioiden sisällä.

SOTE-ammattilaiset haluavat saada käyttöönsä ajantasaisen kattavan pohjatiedon asiakkaistaan, potilaitaan hoitaessaan. Kattavat tiedot ovat kyllä olemassa, sillä ammattilaiset ovat jo vuosien ajan kirjanneet tiedot tarkkaan sähköisiin järjestelmiin. Mutta kun ne tiedot ovat usein pieninä tai suurempina palasina…huonosti järjesteltyinä, maailmalla.

UNA Ytimen tavoitteena on mahdollistaa tämän runsaan tiedon koostaminen SOTE-ammattilaisten käyttöön keräämällä tarvittavia tietoja lukuisista eri lähteistä ammattilaisen työpöydälle, potilaan/asiakkaan tilannekuvan synnyttäen. Tarjolle tuotava tietosisältö räätälöidään SOTE-tehtävän vaatimusten ja tarpeiden mukaan.

KANTA-palvelut muodostavat keskeisen osan tilannekuvan tietosisällöstä, mutta paljon SOTE-toiminnalle tärkeää ja ajantasaista tietoa on jäänyt tai jäämässä KANTA-palveluiden ulkopuolelle. Tätä kaikkea tietoa olemme nyt saamassa SOTE-ammattilaisten käyttöön, potilaiden suostumusten niin salliessa, nykyistä ketterämmin työkaluin. Uskomme vahvasti, että näin mahdollistamme parempien hoitotulosten synnyn. Olkoon mottonamme; laadukkaan käyttökelpoisen tiedon pohjalta syntyy hyviä tuloksia.

On ollut ilo päästä mukaan tekemään tällaisia työkaluja osana innostunutta tiimiä. Toivon, että osaan käyttää yli 30v terveyskeskuslääkärivuoden kokemustani tässä avuksi. Olen ollut terveydenhuollon tietotekniikan syövereissä kohta 20 vuotta häärättyäni ensin eReseptin ja (HUS) Mielenterveystalon juurilla. Lääkäriliiton eHealth -asiantuntijaryhmässä olen ollut mukana koko sen historian ajan. Tunnen ja tiedän nykyisten aluetietojärjestelmien ja KANTA-palveluiden käyttämisen haasteista SOTE-ammattilaisten työssä. Niiden tietorakenteita ei ole mahdollista muuttaa ja onkin helpompaa lähestyä tiedon käytettävyyttä tietosisältöjen ja tietotarpeiden yhteensovittamisen kautta.

Uskon että yleislääkärinä ja nyt myös UNA:laisena voin tehdä merkityksellistä työtä ja auttaa kollegoita sekä potilaita enemmän kuin jatkaen SOTE-kentän perusterveydenhuollon kenttätyössä. Matka voi olla vielä pitkä ja taivas on tumma mutta valonpilkahduksia olen jo nähnyt!

Scroll to Top