”Testisavut tiedossa” – tunnelmia UNA Ytimen kehittämisestä

Sami Marjakoski, ratkaisupäällikkö UNA Oy

Aloitin äskettäin UNA Oy:ssä ratkaisupäällikkönä ja olen erittäin innoissani uudesta positiosta, jossa pääsen näkemään ja vaikuttamaan Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuuteen. Ratkaisupäällikön roolissa tulen keskittymään jatkossa erityisesti UNA Ytimen jatkokehitykseen ja siihen mitä ominaisuuksia Ytimeen tullaan seuraavien vuosien aikana kehittämään.

Kaikki tuntuu olevan uutta ja ihmeellistä, varsinkin kun ottaa huomioon, että olen koko tähänastisen työurani ollut toimittajan puolella tekemässä tuotteita asiakkaille. Nyt kun olen pöydän toisella puolella asiakkaan roolissa, olen saanut huomata jo monta erilaista näkökulmaa aikaisempiin rooleihini verrattuna. Kiire on nykyroolissa kovin erilaista kuin aikaisemmin – aikatauluja täytyy sovitella yhteen samalla kun asioita tapahtuu joka puolella.

Nykyisen roolini omaksumista on helpottanut merkittävästi aikaisempi roolini UNAssa, jossa olin tekemässä toimittajan puolella UNA Ytimeen muun muassa tietomallinnusta sekä testausta.  Se on tuonut minulle arvokasta lisätietoa, mitä Ytimen sisällä ihan oikeasti tapahtuu. Lisäksi opin runsaasti kansainvälisesti käytössä olevista tietomalleista sekä miten niitä tullaan hyödyntämään UNA Ytimessä.

Tällä hetkellä olemme käynnistämässä testejä Ytimen toimittajan ja ensimmäisten lähdejärjestelmätoimittajien välillä, joiden avulla saadaan ensimmäiset ”testisavut” pihalle ympäristöistä. Tämän jälkeen lähdejärjestelmätoimittajat pääsevät jatkamaan omaa kehitystyötään täysillä eteenpäin. Testien avulla saamme myös arvokasta lisätietoa mahdollisista kehityskohteista taikka puutoksista mm. sanomanvälitystasolla.

Syntyneestä prosessista pyritään saamaan mahdollisimman sujuva, jotta jatkossa jokainen uusi lähdejärjestelmä saadaan kytkettyä ytimeen mahdollisimman helposti.  Tätä prosessia tulemme aktiivisesti hiomaan paremmaksi ja lopputuloksena tulee olemaan helppo ja sujuva kytkeytyminen UNA Ytimeen. Tämän jälkeen uuden lähdejärjestelmän testausvalmius on vakiona olemassa ja lähdejärjestelmätoimittajien kehitystyö tuotantotestiympäristössä voi edetä sujuvasti.

Toivottavasti pääsemme eri yhteistyötahojen kanssa lennokkaasti liikkeelle UNA Ytimen parissa!

Scroll to Top