Vieraskynästä! hankepäällikkö Sami Haapamäki
Olavi Rytkäsen viisaus: ”Ne tekköö jotka ossoo, jotka ee ossoo ne arvostelloo”
Omia ajatelmia
Yhteistyö ja yhteistyötaito on työelämässä haluttu osaaminen, jota korostetaan työelämässä. Itse pitkään toimineena eri sosiaali- ja terveystoimen asiantuntijatehtävissä, olen saanut ”tutustua” monenlaiseen ja tasoiseen yhteistyöhön. Tarinoita löytyisi, vaikka kuinka, miten hommaan saadaan vietyä sekunnissa ihan vikasuuntaan, mutta positiivisen kokemukseen täytyy tehdä ”hartiavoimin” töitä. Yhteistyö minulla on tarkoittanut ja tarkoittaa, että pelataan yhteisesti sovituilla säännöillä, tähdäten samaan päämäärään ja luotetaan kumppaneihin ja yhteiseen tekemiseen. Potilastyössä olen joutunut perustelemaan asioita, miksi kannattaa valita joku tietty polku, että yhteinen tavoite saavutetaan. Joskus pitää myös uskaltaa todeta ja nostaa kädet pystyyn, että hommasta ei tule mitään!
Miten meillä Pohjois-Savossa
Vaikka Pohjois-Savolaisia projekteja monesti kutsutaan, että ”TEKEMISTÄ VAILLE VALMIS”, niin jotain ollaan saatu UNAn kautta myös edistettyä. Tästä hyvänä osoituksena on UNA-Lomakkeen, UNA Ytimen ja Tilannekuvan käyttöönotto ensimmäisenä alueena. Miksi näin on tapahtunut? Väitän, että miksi olemme onnistuneet, niin osa syynä ovat (ei tärkeysjärjestyksessä):
- Yhteistyössä ollaan onnistuttu kaikilla tasoilla
- Alueen organisaatioiden sitoutuminen ja yhteinen tahtotila muodostettu
- Organisaatioiden johdon tuki
- Alueellinen organisoituminen
- Huippu osaajat ja ihmiset
- Käyttäjien osallistaminen
- Avoimuus
Muutama sana, miten meillä on organisoiduttu. Meidän UNA-hankkeen ohjausryhmänä toimii Pohjois-Savon tietohallinnon alueellinen neuvottelukunta. Alueellisen neuvottelukunnan tehtävä on kehittää Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin terveydenhuollon tietohallintoja tukemaan potilaan hoitoa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä. Tehtävänä on myös tukea PSSHP:n terveydenhuoltolaissa määriteltyä velvollisuutta huolehtia piirinsä alueen potilastietojärjestelmien yhteensovittamisesta ja alueellisen tietohallinnon kehittämisessä. Neuvottelukunnan jäsenistö koostuu sosiaali- ja terveystoimen johtajista ja asiantuntijoista. Neuvottelukunnan työrukkasena asioita on valmistelemassa työvaliokunta. Muuten eri projekteilla on normaalit projektin ohjausmekanismit ja rakenteet.
Avoimuus on tärkeää ja tämän takia Pohjois-Savon UNA-hanke järjestää kerran kuukaudessa INFO-tilaisuuden, missä käsitellään ajankohtaisia asioita. Tilaisuuksiin ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet ja osallistujamäärät ovat vaihdelleet 30 -80 henkilöön. Paikalla on ollut myös kunnan johtoa. Sairaanhoitopiirin sivustolla www.psshp.fi on esittely UNA-hankkeesta ja sieltä löytyy myös avoin palautelaatikko. Kerran vuodessa olemme järjestäneen UNA-seminaarin ja sellainen tullaan myös tänä vuonna, loppuvuodesta pitämään. Pyrimme olemaan avoimia ja helposti lähestyttäviä!
Sanonta ”joukossa tyhmyys tiivistyy”, ei minusta pidä paikkaansa ainakaan näissä sosiaali- ja terveystoimen tietojärjestelmähankkeissa (SAA OLLA MYÖS ERIMIELTÄ!), vaan yhteistyössä on voimaa. Siksi toivonkin, että UNA yhteistyön kautta löytyisi lisää luotettavia ja asiantuntevia kumppaneita, joilla on yhteinen päämäärä uudistamaan MEIDÄN kanssa tulevaisuuden SOTE-tietojärjestelmiä. Savolaisia on turha pelätä, sillä Olavi Rytkösen sanoin:
Huominen on monesti viikon kiireisin päevä ja menestys on ku pieru, muu ku oma ee hyvälle haese!
Hyvää kesää!
T:Sami
Kiinnostuneille UNA-ohjelmista tehtyjä linkkejä:
UNA Ydin
Esittelyvideo
Tilannekuva-pilotti Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä -video 3 min
Webinaarin tallenne
Tilannekuva-pilotti –webinaarin (7.5.2021) tallenne: Katso tästä koko webinaarin tallenne 45 min
Tai katso osa webinaarista:
1. UNA-hanke ja UNA Ydin toiminnalliset pilotit 5 min
2. Pohjois-Savon UNA-hanke ja Tilannekuva UNA-toiminnallinen pilotti 9 min
3. Mitä pilottiin osallistuminen käytännössä tarkoittaa? 8 min
4. Tilannekuva UNA avaaminen ja demo 9 min
5. Mihin pilotoidessa kannattaa kiinnittää huomiota ja miten ilmoitan havainnoista? 6 min
6. UNA-suostumusten kysyminen 4 min
7. Verkkokurssit Tilannekuva UNAn käyttöön ja UNA-suostumusten keräämiseen 5 min
Lomake UNA
Lomake UNA:n käyttöönotto Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä -esittelyvideo:
Katso tästä video (3 min)