Tiedätkö varmasti, mitä et tiedä?
Lääkäreiden perinteinen haaste – ajanpuute ja hajanaiset potilastiedot – on jäämässä historiaan. Yhä useampi lääkäri voi jo tarkastella sosiaali- ja terveydenhuollon koostetietoja Tilannekuva UNA -järjestelmästä. Mutta onko potilas antanut luvan nähdä kaiken oleellisen?
Kaikki lääkärikäynnit eivät vaadi laajaa kokonaiskuvaa, mutta mitä monimutkaisempi ongelma, sitä tärkeämpää on tietää kaikki olennainen. Diagnostiikkaa hankaloittaa, jos kriittinen tieto on piilossa, koska potilas ei ole antanut lupaa sen käyttöön. Siksi lääkärin täytyy voida tarkistaa nopeasti, mitä tietoja potilas on sallinut nähtäväksi ja mitä ei. Kun tämä tiedetään, osataan myös kysyä: voisiko näkymättömiin jääneissä tiedoissa olla ratkaiseva vihje?
Potilas päättää – mutta järjestelmä vaikeuttaa
Potilas päättää itse, saako hoitava lääkäri tai muu ammattilainen nähdä hänen hoitotietonsa eri palveluista. Mutta tämän päätöksen tekeminen ei ole helppoa. Järjestelmä vaatii potilaalta lukuisia suostumuksia, kieltoja ja hyväksyntöjä – yli 20 erilaista kannanottoa tiedon liikkumisesta!
OmaKanta tarjoaa mahdollisuuden hallita terveydenhuollon sisäistä tiedonvaihtoa, mutta kun raja ylitetään sosiaalipalveluihin tai muihin yhteistyötahoihin, tilanne muuttuu sekavaksi. Potilas joutuu antamaan kannanottoja erillisillä papereilla tai eri sovelluksissa, ja jokainen hyvinvointialue toimii omalla tavallaan. Miten ammattilainen voi tietää, mistä potilaan suostumukset löytyvät?
Onneksi hyvinvointialueet ovat ottamassa käyttöön aluekohtaisia asiointisovelluksia. Tulevaisuudessa potilas voi nähdä yhdestä paikasta, mitä lupia häneltä kaivataan ja mihin ne kirjataan.
Suostumus UNA – yksi näkymä, kaikki kannanotot
Suostumus UNA kokoaa kaikki potilaan tietojenkäsittelyyn liittyvät suostumukset ja kiellot yhteen näkymään. Potilas voi antaa lupansa OmaKannassa, hyvinvointialueen asiointisovelluksessa tai ammattilaisen kautta. Paperiset kannanotot voidaan tallentaa digitaalisesti.
Jotta hoito sujuu ilman turhia viiveitä, potilaan olisi hyvä kirjata kannanottonsa jo ennen hoitoon hakeutumista. Suostumus UNAssa potilaan päätökset näkyvät välittömästi – ja lääkäri voi yhdellä silmäyksellä tarkistaa, rajoittaako jokin potilaan antama kanta tietojen saatavuutta. Jos rajoitus haittaa hoitoa, potilasta voidaan pyytää harkitsemaan suostumuksen päivittämistä. Muutokset päivittyvät heti Tilannekuva UNAssa näkyviin tietoihin.
Tiedonhallinnan murros on jo täällä – mutta järjestelmät laahaavat perässä
Sosiaali- ja terveydenhuollossa tarvitaan yhä enemmän potilaan kannanottoja, ja Suostumus UNA tarjoaa sähköiset lomakkeet yleisimpiin tilanteisiin. Kuitenkin edelleen moni ammattilainen on täysin riippuvainen siitä, tietääkö hän potilaan kannanotosta vai ei.
Potilastiedon hallinta kaipaa digiloikkaa. Nykyiset järjestelmät on suunniteltu vain yhden organisaation sisäiseen käyttöön – joko sosiaali- tai terveydenhuoltoon. Ristiinkäyttö on hankalaa, ja eri lähteistä tulevien tietojen yhdistäminen vaatii uuden sukupolven järjestelmiä.
EU:n tulevat säädökset laajentavat potilaan oikeutta päättää tietojensa käytöstä. Samalla myös henkilökohtaisten terveystietojen, kuten itse mitattujen arvojen, merkitys kasvaa. Kanta-palvelun perustamisen ajoilta periytyvä kansallinen sääntely ei enää vastaa nykytilanteeseen, ja nyt olisi hetki tarkastella uudelleen, miten tiedonhallintaa voisi automatisoida tehokkaasti.
Suostumus UNA – ainoa, mutta paras
Suostumus UNA on Suomen ainoa aidosti yhteiskäyttöön tarkoitettu sote-alan lupahallinnan palvelu. Sen käyttöönotto säästää ammattilaisilta aikaa, vähentää virheitä ja turhaa tietojen uudelleenkirjaamista.
Automaatio ja kustannustehokkuus ovat tulevaisuutta – ja Suostumus UNA mahdollistaa sen jo nyt. Miksi jokainen sote-järjestelmä rahoittaisi erillisiä lupien hallintamoduuleja, kun yhden keskitetyn järjestelmän avulla voidaan varmistaa sujuva tiedonkulku ja yhteentoimivuus?
Tällä hetkellä potilastietoa jaetaan myös soten ulkopuolisten toimijoiden kanssa joko potilaan suostumuksella tai lakisääteisin perustein. Mutta niin kauan kuin nämä suostumukset ja luvat ovat vain paperilla, myös tiedonkulku pysyy paperiaikana.
Sote-digitalisaatio vaatii paitsi eri toimialojen yhteistyötä myös selkeää kansallista linjausta. Pitäisikö tavoitteena olla, että jokainen kansalainen voisi itse nähdä, miten hänen tietojensa jakamista koskevat päätökset toteutuvat digitaalisessa palveluverkostossa?
Suostumus UNA tuo ratkaisuja, mutta viranomaisten ja sote-kentän täytyy tehdä rohkeita päätöksiä. Nyt on aika siirtyä kohti järjestelmää, joka todella palvelee sekä potilasta että ammattilaista – automaattisesti ja saumattomasti.