Yhteistyö ratkaisee sote-ammattilaisten ongelmia

Hyvinvointialueet ovat kriisissä. Talouspaineet, ikääntyvä väestö ja osaajapula tuovat sotetoimintaan merkittäviä haasteita. Kaiken tämän lisäksi digitalisaatio ja teknologian tarjoamat uudet mahdollisuudet muokkaavat jatkuvasti työtapoja. Kun taakkaa tuntuu olevan jo ennestään, uusi teknologia nähdään herkästi lisäkuormana, ei sen helpottajana.

Huutava puute on paitsi budjettivaroista myös yhteistyöstä. Puheet yhteen hiileen puhaltamisen eduista kääntyvät harvoin teoiksi, kun oman alueen ongelmissa on ihan riittävästi tekemistä. Ongelmat ovat kuitenkin yhteisiä ja resurssit rajallisia. Hyvinvointialueiden välinen yhteistyö olisi juuri nyt entistä tärkeämpää.

Kokonaiskuva yhdellä silmäyksellä

Hyvinvointialueiden omistama UNA on toiminut vuosia sote-ammattilaisten arjen helpottamiseksi. UNA on yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa suunnitellut ja tarjonnut ratkaisuja tiedonhallintaan ja tiedon liikkuvuuteen. Sotetiedon liikkuvuuden parantaminen sekä asiakkaita että sote-ammattilaisia varten on avainasemassa.

Jotta aitoon sote-integraatioon päästään, tarvitaan toimivia ratkaisuja sosiaali- ja terveydenhuollon väliseen tietojen näyttämiseen ja niiden luvittamiseen. UNA-yhteistyönä

kehitetyt ratkaisut Tilannekuva ja Suostumus vastaavat tähän tarpeeseen. Ne myös nopeuttavat soteammattilaisten työtä, sillä asiakkaan tietoja ei tarvitse kerätä erikseen eri lähteistä. Näin esimerkiksi ikääntyneiden palvelutarpeen arvioinnissa tai kotiutustilanteissa nähdään asiakkaan kaikki sote-palvelut kerralla.

Tietoa siirtyy edelleen myös erilaisten lomakkeiden välityksellä, jopa lakisääteisesti. Osa lomakkeista liikkuu digitaalisesti, mutta joidenkin kohdalla ollaan vielä paperimaailmassa. Jotta hoitohenkilökunta voi keskittyä diagnosointiin ja hoitamiseen, lääkärintodistuksiin ja lausuntoihin kuluvaa aikaa kannattaa vähentää digitalisaation ja tietojärjestelmien avulla.

Samalla kun aktiivisesti digitalisoimme prosesseja, tarvitsemme myös uusia toimintamalleja. Esimerkiksi todistuksen lyhyistä sairauspoissaoloista voi nykyisin kirjoittaa lääkärin sijasta hoitaja. Tämä lisää potilasturvallisuutta ja tuo myös kaivattuja säästöjä.

Edistysaskeliin on tarvittu – ja tarvitaan edelleen – yhteistyötä ja koordinoitua kansallisen tason pioneerityötä. Yhteisestä kehitystyöstä syntyy aidosti arvoa, kun sote-ammattilaisten arki sujuu toimivilla työkaluilla. Sitä kautta hoidon laatu paranee ja asiakas saa hänelle sopivimmat ja taloudellisesti järkevimmät palvelut.

Julkaistu Kuntalehdessä 31.1.2025 

Scroll to Top