UNA Lomake – uutiskirje 03/21

Lomake UNAn tuotannon volyymi on kasvanut merkittävästi. Kaikkiaan ratkaisun kautta on nyt välitetty jo yli 12 000 todistusta. Kuukausitasolla lomakkeiden volyymi on tällä hetkellä noin 2500 lomaketta. Suurin määrä yksittäisistä todistuksista on ollut SV6 / Lääkärintodistus A.

Kelan ja UNAn välinen yhteistyö on jatkunut aiemmin sovitun mallin mukaisesti. Maaliskuun yhteistyökokouksessa käsiteltiin mm. häiriöhallinnan prosesseja ja häiriötilanteiden tiedotuskäytäntöjä. UNA Tuki -palvelun kautta tämä yhteistyö tulee hyödyttämään kaikkia omistajia, ja myös muita sidosryhmiä sekä osapuolia.

Lomake UNAn käyttöönotot

Lomake UNA on käytössä laajasti Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella. Maaliskuun alussa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä Kalajoen kunta aloitti tuotantokäytön.

Tällä hetkellä uusia käyttöönottoja valmistellaan laajalti eri puolilla Suomea. HUS alueella kuntayhtymä Karviainen tavoittelee tuotantokäytön aloitusta ennen kesälomia. Karviaiseen kuuluvat Vihdin ja Karkkilan kunnat ja käytössä heillä on Pegasos potilastietojärjestelmä. Toinen HUS alueen kuntayhtymä Keusote eli Keski-Uudenmaan kunnat tähtäävät ensi syksyyn Pegasos ja Lifecare käyttöönotoilla. Ahvenanmaan maakunnassa ja Vaasan sairaanhoitopiirin alueella on käynnissä Abilita-potilastietojärjestelmien osalta valmistelut. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä valmistautumista on tehty jo pidempään Lifecarella. Samoin Lifecare käyttöönottoihin tähtäävät Kainuu ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri. Jälkimmäisessä on valmistelussa myös Uranus. Pohjois-Savo saattaa hyvin ehtiä erikoisairaanhoidon piiristä ensimmäisenä Lomake UNAn tuotantokäyttöön, sillä Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit etenevät hieman myöhemmin omien Uranus projektiensa kanssa.

Onnistunut Lomake UNA käyttöönotto on monen tekijän summa. Alueiden projektien aikatauluihin vaikuttavat mm. potilastietojärjestelmien versiopäivitykset ja muut alueella käynnissä olevat hankkeet. Mikäli nyt valmistelussa olevat käyttöönotot pääsevät etenemään toivomassaan aikataulussa on Lomake UNA tuotantokäytössä Suomessa yli 500 000 väestöpohjalla vuoden 2021 aikana. Tätä voi pitää merkittävänä saavutuksena vallitsevassa yleistilanteessa. Lääkärintodistusten sähköistämisen aste oli Suomessa vuonna 2019 kaiken kaikkiaan vain 2% (todistukset, joita Kela voi ottaa vastaan sähköisenä). UNAn omistajat, Suomen sairaanhoitopiirit ovat tekemässä digiloikkaa.

Scroll to Top