UNA Lomake

UNA Lomake -ohjelma perustuu Sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2014 asettaman vaiheistusasetuksen velvoitteeseen lomakkeiden ja todistusten sähköistämisestä. Ohjelmassa kehitetään järjestelmäriippumaton ratkaisu, Lomake UNA -sovellus. Kehittäminen tapahtuu laajassa yhteistyössä useiden sairaanhoitopiirien kanssa.

Lomake UNA -sovellus

Lomake UNA on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilön työväline, jonka käytöstä hyötyvät niin asiakas, ammattihenkilö kuin monet muutkin tahot.

Lomake UNA on modulaariseen arkkitehtuuriin perustuva web-sovellus, joka on liitettävissä kaikkiin potilastietojärjestelmiin.

 Lomake UNA -sovellus tukee nyt kaikkia lomakkeita ja todistuksia, joita Kelan Kanta- palvelut voi tällä hetkellä vastaanottaa, arkistoida ja välittää sähköisesti.

Lomake UNA -sovelluksen avulla uusien todistusten ja lausuntojen tekeminen käy kätevästi. Ammattilainen näkee asiakkaan edelliset todistukset ja voi hyödyntää niitä uuden todistuksen pohjana.

Sähköisten todistusten ja lausuntojen käyttö sujuvoittaa asiakkaiden arkea. Sähköisessä muodossa todistukset ja lausunnot pysyvät tallessa ja siirtyvät esimerkiksi Kelan etuuskäsittelyyn tai Trafiin välittömästi.

Sähköisten lomakkeiden jatkokehittäminen painopistealue

UNA tekee laajaa yhteistyötä eri viranomaisten ja sidosryhmien kanssa Lomake UNA -ratkaisun jatkokehittämisessä. Todistusten ja lausuntojen sähköinen arkistointi Kantaan sekä välittäminen eri tahoille on yksi Sosiaali- ja terveysministeriön asettamista Kanta-palvelujen kehittämisen painopistealueista. THLn kansallisessa koodistopalvelussa on tällä hetkellä julkaistu kansalliset rakenteet jo 35 eri todistukselle. Sähköisten lomakkeiden jatkokehittäminen edellyttää laaja-alaista ja kansallista yhteistyötä.

Katso esittelyvideo alta.

Käyttöönotot ovat alkaneet

Ratkaisun ensimmäiset pilotit käynnistyivät kesäkuun 2020 alussa Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella ja käyttöönotot etenivät merkittävin harppauksin alueen Pegasos-organisaatioissa. Nyt käyttöönottoihin valmistautuvat mm. Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja Kainuun sairaanhoitopiirit, Ahvenanmaan maakunta sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelta kaksi kuntayhtymää.

Ajankohtaista