Hoitajatodistus helpottaa lääkäreiden työkuormaa

Ärhäkkä vatsatauti tai lapsen nuhakuume vievät helposti lääkärin vastaanotolle. Ei siksi, että sairaus sitä vaatisi, vaan siksi, että työnantaja vaatii todistuksen poissaolosta. Lapin hyvinvointialueella todistuksen lyhyistä poissaoloista kirjoittaa usein lääkärin sijasta hoitaja. Näin lääkäriajat säästyvät potilaille, joiden tarve niille on suurempi.

Lapin hyvinvointialue on ollut hoitajatodistusten käytössä edelläkävijä. Pitkien matkojen maakunnassa hoitaja on usein lääkäriä helpommin tavoitettavissa, ja hoitajatodistuksia käytetään etenkin pienissä kunnissa. Asiakkaille hoitajatodistukset tarkoittavat palvelun paranemista, lääkäreiden näkökulmasta ne helpottavat työkuormaa.

Lääkäreiden työaikaa on turhaa käyttää sellaiseen, minkä joku toinenkin voi hoitaa. Asiakastyössä riittää kyllä tekemistä, sanoo neurokirurgi, UNAn johtava asiantuntija Pirkko Kortekangas.

Hoitajatodistus on laadittu yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa. Kehityksessä on huomioitu sekä operatiivisen toiminnan että vastaanottavan viranomaisen tarpeet, vaikka lomake ei vielä olekaan tallennettavissa Kantaan. Hoitajatodistus mahdollistaa uudenlaisen työnjaon, tehostaa toimintaa ja auttaa palvelemaan asiakkaita joustavasti. Hoitajatodistuksen määrä on muutamassa kuukaudessa nopeasti kasvanut alun kymmenistä yli 3 000 lomakkeeseen.

Sähköisiä lomakkeita tehty yli 270 000

Hoitajatodistusten tekemistä helpottaa sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeisiin kehitetty Lomake UNA -sovellus. Lomake UNAssa näkyvät asiakkaan aiemmat, Kelan Kanta-palveluihin tallennetut todistukset – riippumatta siitä, kuka ne on laatinut.  Soteammattilainen voi allekirjoittaa todistukset ripeästi aiempien todistusten pohjalta.

Lomake UNA tukee kaikkia lomakkeita ja todistuksia, joita Kanta-palvelut voi tällä hetkellä vastaanottaa, arkistoida ja välittää sähköisesti. Sähköisiä lääkärintodistuksia ja -lausuntoja on tehty Suomessa jo yli 270 000 kertaa.

Pian lyhytaikaisten sairauspoissaolojen todistuksia saa OmaKannasta.  Tämä keventää terveydenhuollon kuormitusta. Lyhyiden sairauspoissaolojen tilastointi puolestaan helpottuu, kun lapsen sairaustapauksessa todistusta ei enää jatkossa tehdä vanhemman nimellä.

Hyvinvointialueiden yhdessä omistama kehitys- ja asiantuntijayhtiö UNA Oy on tehnyt vuosia töitä sen eteen, että sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmät toimivat yhteen ja tieto kulkee tehokkaasti ammattilaisten välillä. UNA kehittää ratkaisuja yhteistyössä omistajiensa kanssa.

Lue Ylen juttu aiheesta täältä https://yle.fi/a/74-20078301

Pirkko Kortekangas

Neurokirurgi, johtava asiantuntija UNA Oy
Lisätietoja: 040 839 4980, pirkko.kortekangas(at)unaoy.fi

Scroll to Top