Lomake UNA –sovelluksen käyttöönoton käynnistyminen KYSissä 30.8.2021

Lomake UNAn käyttöönotto Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin Kuopion yliopistollisen sairaalan Uranus-potilastietojärjestelmässä käynnistyi maanantaina 30.8.2021 klo 8. Ensimmäisenä otetaan käyttöön A-todistus eli lyhytaikaisesta työkyvyttömyydestä kirjoitettava lääkärintodistus. Syksyn aikana käyttöönottoa laajennetaan vaiheistetusti.

Lomake UNAn käyttöönottaminen on osa POSOTE20 -hanketta. POSOTE20 -hanke koordinoi SOTE-uudistukseen liittyviä kansallisia sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankkeita ja SOTE-uudistuksen vapaaehtoista alueellista valmistelua Pohjois-Savossa.

Kuopion yliopistollisen sairaalan asiantuntijalääkäri Tiina Rantamo kuvailee lääkärin vastaanotolla kirjoitettavan sairaslomatodistuksen käsittelyprosessia.

Sairauslomatodistuksena tunnettu A-todistus kirjoitetaan useimmiten lääkärin vastaanotolla. Lääkäri laatii todistuksen ja allekirjoittaa sen sähköisesti. Tarvittaessa todistus voidaan kuitenkin tulostaa potilaalle esimerkiksi työnantajalle toimitettavaksi. Tehty todistus tallentuu potilastiedon arkistoon, Kantaan, ja potilas voi tarkastella sekä hyödyntää todistuksia Omakanta-palvelun kautta. Todistus on mahdollista välittää sähköisesti Kelan etuuskäsittelyyn ja sitä varten lääkärin tulee kysyä vastaanoton aikana potilaalta suostumus sähköiseen välittämiseen.

Lisäksi Rantamo kertoo, että potilaalle todistusprosessi voi siis jatkossa olla täysin sähköinen, jolloin asiointimatkoja ja postitusta Kelan etuuskäsittelyyn ei tarvita.

Vastaanotolta ei tule mukaan paperia, vaan todistuksia voi tarkastella Omakanta-palvelussa, josta niitä voi myös käyttää esimerkiksi liitteeksi sähköisiin hakemuksiin. 

Linkki Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin sivuilla olevaan uutiseen

Scroll to Top