Silmäterveys koskettaa meitä jokaista

UNAn ensimmäinen Hyvinvointialueen ratkaisuja arkeen -infotilaisuus käsitteli tärkeää silmien terveyden asiaa. Infotilaisuuksissa esitellään konkreettisemmin UNA ratkaisujen toiminnallisuuksia ammattilaisen tueksi.

Ensimmäisessä infotilaisuudessa Näe ry:n toimitusjohtaja Panu Tast avasi tilastojen avulla silmäterveyden tilaa.

Tiesitkö, että 68% suomalaisista käyttää silmälaseja? Silmien terveys koskettaa siis varmasti jokaista meistä jollain tapaa.

Tast kertoi, että Taloustutkimuksen selvityksen mukaan 67 prosenttia silmävaivoihin apua tarvitsevista hakeutuu ensisijaisesti optikkoliikkeiden palvelujen piiriin. Silmäterveyden palveluita ei ole pääsääntöisesti edes järjestetty julkisen sektorin perusterveydenhuollossa, vaan ne ovat nojanneet optikkoliikeverkostoon. Näin voisi olla myös jatkossa hyvinvointialueiden silmäterveyden peruspalveluissa. Organisaatio ja laitteet sekä erikoisosaaminen ovat valmiina, jolloin hyvinvointialueille ei muodostu investointitarvetta silmäterveyden peruspalveluihin.

Optikkoliikkeissä kirjatut asiakastiedot ovat kirjautuneet Kantaan jo vuosia, joten optisen alan tiedot saadaan sekä perus- että erikoissairaanhoidolle näkyviin hyvin kätevästi Tilannekuva UNAssa.

Mittaustiedot näytetään Tilannekuvassa osin rakenteisena, joten muun muassa silmänpaineen ja näön tarkkuuden seuranta on yksikertaista. Kaikki silmien terveyttä koskevat Kanta-tiedot näkyvät Silmätaudit SIL ja Optometria OPT -näkymillä, ja ovat näin helposti hoitavan lääkärin tai terveydenhoitajan saatavilla Tilannekuva UNAssa.   

Silmäterveyttä koskeva infotilaisuus uusitaan 12.3. klo 15.00–15.45. Lisätietoja Pirkko Kortekangas.

Scroll to Top