Senior using tabled

Terveydenhuollon todistukset sähköistyvät – Lomake UNA käyttöön PSSHP:ssa

Sairaanhoitopiirit laajassa yhteistyössä edistämässä digitalisaatiota.

Sairauspäivärahan hakeminen ja ajokortin uusiminen nopeutuvat, kun terveydenhuollon todistukset ja lausunnot sähköistyvät. Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä pilotoidaan parhaillaan terveydenhuollon todistusten käsittelyprosessia tehostavaa Lomake UNA -ratkaisua.

Jatkossa asiakkaan ei tarvitse enää itse toimittaa todistuksiaan viranomaisille. Lomake UNAn sähköisten lomakkeiden avulla lääkärin allekirjoittama todistus tai lausunto arkistoituu Kanta-palveluun. Näin ollen esimerkiksi mahdollinen korvauskäsittely voi alkaa välittömästi, sillä viranomaiset saavat todistukset käyttöönsä suoraan Kanta-palveluista. Vastaavasti lääkärinlausunto ajokyvystä voidaan välittää Traficomiin, jolloin ajokortin uusiminen on mahdollista hoitaa kokonaan sähköisesti. Todistukset ja lausunnot ovat jatkossa myös asiakkaan itsensä käytettävissä Omakanta-palvelun kautta.

”Lomake UNAn hyödyt ovat vastaavia kuin Kanta-palveluissa. Potilaan tiedot ovat ajan tasalla ja käytettävissä Kanta-palveluiden kautta kaikilla terveydenhuollon organisaatioilla, mikäli potilas on antanut siihen suostumuksensa. Potilas voi tarkastella annettuja todistuksia ja lausuntoja Omakannan kautta, jolloin terveydenhuolto muuttuu entistä läpinäkyvämmäksi”, kertoo Pohjois-Savon UNA hankepäällikkö Sami Haapamäki.

Lomake UNA on STM:n vaiheistusasetuksen mukainen ratkaisu lääkärintodistusten sähköiseen välittämiseen ja arkistointiin. Ratkaisu hyödyntää kansallisesti määriteltyjä THL Koodistopalveluun kuvattuja tietosisältöjä. Palveluun toteutetaan lisää todistuksia ja lausuntoja vaiheistusasetuksen ja tiiviin viranomaisyhteistyön mukaisesti.

”Lomake UNAn hyödyt ovat vastaavia kuin Kanta-palveluissa.”

Sami Haapamäki, UNA hankepäällikkö PSSHP

”Pohjois-Savon Lomake UNA -käyttöönotto on hieno esimerkki sote-toimijoiden yhteistyön voimasta sosiaali- ja terveystoimen digitalisaatiossa”, iloitsee UNA Oyn toimitusjohtaja Katja Rantala. ”Yhdessä toteutetulla ratkaisulla toteutuu merkittävä säästö STM:n vaiheistusasetuksen tavoitteiden saavuttamisessa verrattuna siihen tilanteeseen, jossa jokainen sairaanhoitopiiri olisi toteuttanut omat erilliset ratkaisunsa. Todistusten ja lausuntojen sähköistämisen avulla julkishallinto voi tarjota nopeampaa joustavaa palvelua kansalaiselle ja saavuttaa itse samalla kustannussäästöjä. Ja onhan tämä myös ilmastoteko paperin ja postin määrän vähentyessä! Suuret kiitokset kaikille toteutukseen osallistuneille tahoille ja Pohjois-Savon projektitiimille käyttöönoton päättäväisestä edistämisestä.”

PSSHP:n Lomake UNA -pilotointi on alkanut 2.6.2020 Kysterin toimipisteissä Tervolla ja Kaavilla. Ensimmäiset käyttöönotettavat lomakkeet ovat Lääkärintodistus A sairauspäivärahaa varten ja Lääkärinlausunto ajokyvystä. Käyttöönotto laajenee koko PSSHP:n alueelle vaiheittain pilottijakson jälkeen. Lomake UNAn seuraavat käyttöönotot ovat suunnitteilla mm. Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Katja Rantala, UNA Oy, +358 (0)44 468 5000
Palvelujohtaja Kati Tuovinen, UNA Oy, +358 (0)40 808 0780

Scroll to Top