Hyvinvointialueilla panostetaan parhaillaan digitaalisten palveluiden kehittämiseen, jotka helpottavat asiakkaan asiointia ajasta ja paikasta riippumatta sekä auttavat kansalaista ottamaan aktiivisempaa roolia oman terveyden ja hyvinvoinnin hoidossa. Digipalveluita laajennetaan hyvinvointialueilla vaiheittain.
UNA:n asiantuntijat seuraavat aktiivisesti tilanteen kehittymistä ja tässä artikkelissa julkaisemme ajantasaisen tilannekuvan kehittämisen tilanteeseen perustuen julkisista lähteistä saatavaan tietoon.
Muutoshistoria
Julkaistu 12.2.2025 versio 1.0
Hyvinvointialueilla kehitetään jatkuvasti uusia kyvykkyyksiä palvella asiakkaita digitaalisesti. Näitä ovat esimerkiksi chat- ja videovastaanotot (digiklinikka), oire- ja palveluarviot, terveys- ja hyvinvointitarkastukset sekä potilaan digihoitopolut. Useat hyvinvointialueet yhtenäistävät alueensa kansalaisille tarjottavia digitaalisia palveluita alueellisen digialustan avulla.
Digialustoja toteutetaan tällä hetkellä joko omana hankintanaan tai osana laajempaa digitaalisen sote-palvelutuotannon kokonaisuutta. On kuitenkin tärkeää huomioida, että yksittäinen digialusta ei välttämättä sisällä kaikkia hyvinvointialueen tarvitsemia digipalveluita. Myös eri digialustojen laajuus ja hankittujen digipalveluiden kattavuus poikkeavat toisistaan eri hyvinvointialueilla.

Digialustoja on viime vuosien aikana kilpailutettu tai toteutettu lähes kaikilla hyvinvointialueilla. Alustojen toteutusmallina hyvinvointialueilla on kaksi päälinjaa:
- Valmiin markkinoilla tarjolla olevan digialustan käyttöönotto
- Digialustan alueellinen toteutus teknologiatoimittajan tukemana
Valmiiden markkinoilla tarjolla olevien digialustojen ja -palvelu kyvykkyyksien hankinnoissa on menestynyt viime vuosien aikana käytännössä kaksi eri ratkaisua. Mehiläisen toteuttama BeeHealthy on otettu tai ollaan ottamassa käyttöön kymmenellä hyvinvointialueella sekä Terveystalon toteuttama digialusta neljällä hyvinvointialueella.
Digialusta- ja palvelu kyvykkyyksien alueellinen toteutus taas on valittu toteutusmalliksi kahdeksalla hyvinvointialueella. Näillä hyvinvointialueilla digitaalisia palveluita kehitetään yhteistyössä InHouse-yhtiön tai kilpailutetun teknologiatoimittajan kanssa. Apottia käyttävillä alueilla taas on käytössä Maisa-asiointiportaali, jota kehitetään osana Apotti-järjestelmän kehitystyötä.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue on tällä hetkellä ainoa, jolla on vielä valmisteilla digialustan henkinta.
Yhteenveto ja analyysi tilanteen kehittymisestä
Hyvinvointialueet ovat toteuttaneet digitaalisten palveluiden kehittämiseksi onnistuneita hankintoja tiiviillä aikataululla ja resursseilla joko alueiden yhteistyössä tai in-house -yhtiöiden tukemana. Monet alueet ovat myös ansiokkaasti kehittäneet omia digipalvelukyvykkyyksiään inhouse-yhtiöiden tai teknologiakumppaneiden kanssa yhteistyössä. Kehityksen myötä on nähtävillä, että hyvinvointialueiden kyvykkyydet digitaalisten palveluiden tuottamiseen ovat kehittymässä positiiviseen suuntaan. Tämä positiivinen kehitys käy myös ilmi SoteDataLabin blogikirjoituksesta1, jossa arvioidaan, että jo 3,3 miljoonalle suomalaiselle on tarjolla perusterveydenhuollon digiklinikka.
Digipalveluiden kehittäminen jatkuu aktiivisena, ja käynnissä olevat toimintamallien muutokset vaativat oman aikansa. Digialustojen teknologioiden osalta tilanne näyttää rauhoittuvan lähivuosien ajaksi, kun kilpailutettujen ratkaisujen käyttöönotot saadaan päätökseen. Digitaalisten palveluiden tuottamista tukevien täydentävien kyvykkyyksien kehittäminen ja hankinnat, liittyen esimerkiksi tekoälyn hyödyntämiseen, nähdään tulevien vuosien painopisteenä.
Tarkempia tietoja tilannekuvasta voi pyytää asiantuntijoiltamme: